Essen - wapen   Essen, gelegen in het uiterste noorden van de Provincie Antwerpen aan de Nederlandse grens, is als dorp in de Middeleeuwen ontstaan uit de heerlijkheid Nispen in Nederland.

Sinds Essen in 1854 langs de spoorlijn Antwerpen - Rotterdam kwam te liggen, is haar inwonertal flink toegenomen. Wel heeft Essen in de loop der eeuwen veel geleden onder de vele legers die tijdens de diverse oorlogen langs kwamen; het laatst nog in 1944.
Toch is het een gezellig dorp met een attractief en uitgebreid winkelbestand en met de nodige horeca-gelegenheden; voor elk wat wils.
Essen is dan ook een prima uitvalsbasis voor de vele natuurgebieden die haar omringen, zoals de Kalmthoutse Heide, de Wouwse Plantage, de Brabantse Wal, de Maatjes, de Oude Buisse Heide, de Rucphense Heide en het Rozenven. Heide, naald- en loofbomen, duinen en weiland; het is er allemaal. Met de fiets of wandelend zijn deze gebieden prima te verkennen; een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelpaden staat daarvoor ter beschikking.

Essen - groene omgeving     Essen - kerk

Het Karrenmuseum met de grootste collectie karren, wagens en koetsen van België en Nederland is een bezoek beslist waard. De Bakkersmolen in het nabij gelegen Wildert biedt naast de authentieke molen ook een bakkerij, taverne en prachtig gerestaureerde stoommachines.

Dus: als u Aqua Sauna Plezier bezoekt, trek dan ook wat tijd uit voor Essen.
Het zal u niet verdroten!

Voor wie meer wil weten:
-   VVV Essen
-   Karrenmuseum
-   Heemkundige Kring Essen
-   Beeldbank Essen
-   Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide
-   De Bakkersmolen Wildert